Téli fitnesz
uzs 2005.07.13. 14:15
Hideg, nyirkos, sötét - sok embert igen kellemetlenül érintenek a hideg téli hónapok. Ebben az évszakban a test és a lélek egyaránt érzékenyebb.
Hideg, nyirkos, sötét - sok embert igen kellemetlenül érintenek a hideg téli hónapok. Ebben az évszakban a test és a lélek egyaránt érzékenyebb.
A tél a pihenés ideje: így gondoskodott a természet a növényekről és az állatokról. Velük ellentétben a modern kor emberének kevés lehetősége nyílik mindennapi tevékenységei visszafogására vagy téli pihenő igénybevételére. De mindenki tehet valamit azért, hogy egészségesen és fitten vészelje át a hideg hónapokat.
"Télálló" bőr
Kint reszkető hideg, bent száraz, fűtött levegő: ez a bőr számára stresszt jelent. Minél hidegebb van odakint, a bőr annál kevesebb faggyút termel. -8 °C-on bőre faggyútermelése teljesen leáll. Ez az egyik oka annak, hogy a bőr gyorsan kiszárad, érdes lesz és feszül. Ezért kell a hideg évszakban különösen az arcot és a kezet magas zsírtartalmú krémekkel ápolni.
Megkülönböztetett védelemre van szüksége az arcbőrnek síeléskor, mert egy gyors lesiklásnál a menetszél következtében a bőr hőmérséklete könnyen -20 °C alá süllyedhet. Ebben segítenek a speciális zsíros krémek, különösen a gyógynövény alapúak. Ezek - a pórusok eltömítése nélkül - védőréteget képeznek a bőrön, ami megóvja a hidegtől.
Friss levegő és mozgás
Télen is időt kell szakítani a mozgásra a friss levegőn. Egy kiadós, legalább napi 20 perces séta fellendíti a vérkeringést, erősíti az ellenállóképességet és segít a lelki hullámvölgyek ellensúlyozásában is. Fontos, hogy az időjárásnak megfelelően légy felöltözve. Akik kevésbé szeretik a szabad levegőt, azok nyitott ablaknál is végezhetnek tornagyakorlatokat. Minden reggel 10 perc térdhajlítás, törzsdöntés és szökdelés, amíg jól kiizzad, majd irány a zuhany és fitten indulhat neki a napnak.
Egészséges étkezés
Mivel az emberek többsége a hideg évszakban kevesebbet mozog, mint tavasszal és nyáron, ilyenkor még fontosabbá válik a magas rosttartalmú táplálék, ami biztosítja a megfelelő emésztést. Ügyelj arra, hogy elegendő teljes őrlésű termék, mint pl. kenyér, müzli, barnarizs vagy tészta szerepeljen étrendjében! A gyümölcsök és zöldségek is sok ballasztanyagot tartalmaznak, ezenkívül vitaminokban, ásványi anyagokban és bioaktív elemekben is gazdagok, ezért segítenek testünk fitten tartásában és immunrendszerünk stabilizálásában.
A szezonális gyümölcs- és zöldségfajták, a káposztafélék, mint a kelbimbó, a fehér- és vöröskáposzta, a karfiol, valamint a sárgarépa értékes tápanyagokat tartalmaznak. Nagyon finomak a hazai almák, aki viszont az egzotikus gyümölcsöket kedveli, vásárolhat ananászt, kivit, narancsot és mandarint.
|